Activiteiten

2021 was ook voor Oogsterwold een bijzonder jaar. Struinen door tuinen en wildplukken konden we op de gebruikelijke manier organiseren. Vanwege de grote belangstelling was er twee keer de mogelijkheid om te leren hoe netjes een kip te slachten. De zeisbijeenkomst door de Riet- en Ruigtekapper was een succes en het bezoek aan de Hof van Almere bracht tevreden bezoekers en een dito wijngaardenier. De vergeten groente bijeenkomst leverde niet alleen kennis maar ook zaden, boomuitjes en eeuwige preibolletjes. Corona maakte dat ‘plan je eigen moestuin’, de laatste activiteit van dit jaar, in kleine groepen plaatsvond. Jammer genoeg ging de bijeenkomst over de verzorging van je fruitbomen niet door. Maar geen nood: die staat volgend jaar weer op de kalender.

Voor komend jaar zijn we weer volop plannen aan het maken. We beginnen 2022 met op 15 januari een bijeenkomt Plan je eigen moestuin door Koos. Jammer genoeg weer met een kleine groep.

Voor de andere activiteiten kunnen we kunnen nog geen precieze data geven omdat, met name in het begin van het jaar, we mogelijk weer met beperkingen te maken krijgen. Maar we verheugen ons erop weer veel Oosterwolders te ontmoeten bij bekende activiteiten als ‘De kleine start’ met Jacqueline, de Hof van Almere met Corinne, bijzondere groentes en het plannen van je moestuin met Koos. Maar ook bij het kippen slachten met Sacha en struinen door tuinen met Joanne. En wie weet gaan we weer wildplukken en vertelt Johan ons over gezonde voeding voor fruitbomen en wat te doen als ze toch ziek worden.
Daarnaast staan ook nieuwe activiteiten op de agenda: in Oosterwold staan een toenemend aantal wilgen die als kool groeien. Wat kun je doen met die wilgentenen: vlechten! En voor de wilde dieren gaan we onderkomens maken.

Misschien zijn er meer Oosterwolders die hun ervaring met en kennis van stadslandbouw willen delen. Meld je aan dan organiseren we samen een bijeenkomst! Mogelijk zijn er bewoners die geïnteresseerd zijn in een bepaald onderwerp: stel je vraag en wie weet kunnen we iets regelen.

En natuurlijk wensen we iedereen een groen en gezond 2022

In de planning staan:

  • ‘Compost maken’ – winter
  • ‘Huisjes voor wilde dieren’ – winter
  • ‘Wilgentenen vlechten’ – winter
  • ‘De kleine start’ – vroege voorjaar
  • ‘Paddenstoelen op stammetjes’ – maart
  • ‘Van kip tot soep’ – voorjaar
  • ‘Wildplukken in Oosterwold’ – voorjaar
  • ‘Struinen langs tuinen’ – zomer
  • ‘Wijngaard excursie’ – nazomer
  • Bijzondere groenten – oktober

Let op: bij het betreden van een binnenlocatie vragen wij om een QR-code. Hier zal ook op worden gechecked.

In het algemeen geldt voor geprogrammeerde activiteiten: tenzij anders vermeld vinden de activiteiten plaats in Oosterwold op zaterdag van 13:30 tot 15:00 uur. Voor de activiteiten vragen wij gewoonlijk een bijdrage van €10,00 per persoon. Soms kan de bijdrage anders zijn als er bijvoorbeeld locatiekosten of hoge materiaalkosten zijn.


Moestuin planning

Za 11 december/vol
Bijdrage €10
Aanvang 13:30 – 15:00 uur
Max. 4 deelnemers
Auguste Comteweg 30

Hoera, een moestuin! Maar hoe doe ik dat?
Welke gewassen kun je wanneer inzaaien, hoeveel ruimte kun je daarvoor reserveren en wat kun je eventueel combineren? De planning van je moestuin is een speciaal project. We gaan met Koos om tafel om te bespreken hoe we dat het beste aan kunnen pakken.