Meteen naar de inhoud

Stadslandbouw

Bouwen en wonen in Oosterwold betekent dat minimaal 50% van je kavel ingericht moet worden als stadslandbouw. Stadslandbouw is het telen, oogsten, verwerken en afzetten van voedsel in of in de nabijheid van de plek waar dat voedsel verbouwd is. Het kan gaan om voedsel voor eigen gebruik of om voedsel dat in korte ketens voor anderen wordt geproduceerd. Het kunnen groentes zijn, aardappels, fruit, eieren of zelfs vlees of vissen. Sommigen zullen dit professioneel doen maar voor de meeste mensen is het toch vooral een (serieuze) hobby.
Kortom iedere Oosterwolder wordt in meer of mindere mate boer. Maar niet voor iedere bewoner is het verbouwen en verwerken (en op termijn het vermarkten van voedsel) een fluitje van een cent. Sterker nog, voor wie wel eigenlijk? Om deze opgave voor elkaar te krijgen is het goed als we met elkaar samenwerken.
Enkele bewoners hebben de stichting Oogsterwold opgezet, met het doel kennis te delen en te verspreiden. We geven workshops over stadslandbouw, hebben de facebookgroep Oogsterwold, waar je actief aan discussies kunt meedoen, we beheren deze website en geven een nieuwsbrief uit. Je krijgt antwoorden op vragen als: hoe werk ik ecologisch verantwoord aan mijn moestuin en hoe kan ik die klei het beste bewerken? Wat zet ik in mijn moestuin, welke fruitbomen doen het goed en hoe snoei ik ze? Zullen we kippen nemen en wat vraagt dat dan weer? Maar ook: welk gereedschap heb ik nodig? En: hoe verwerk ik mijn oogst, welke manieren van conserveren kan ik gebruiken?
Als Oogsterwolders delen we niet alleen ervaringen en kennis met elkaar, maar ook zaden en plantjes en soms de (verwerkte) oogst uit onze eigen tuinen. We gaan bij elkaar kijken, stellen vragen, zoeken antwoorden en inspireren elkaar. Zo draagt Oogsterwold ook bij aan interactie en verbinding tussen alle Oosterwolders die stadslandbouw belangrijk en leuk vinden. En op die manier worden we er allemaal steeds beter in, kunnen we steeds meer stappen zetten en wordt niet alleen onze grond beter maar ook onze stadslandbouw steeds diverser.
Ook is het tijd om met elkaar te kijken hoe wij met onze oogsten om kunnen gaan. Gaan we ons teveel aan oogst (uit)delen, bijvoorbeeld in samenwerking met de voedselbank, willen we het verkopen en hoe realiseren we eigenlijk die korte ketens naar de stad? Oogsterwold biedt een platform om deze dingen met elkaar uit te zoeken.
Dus volg ons op facebook en via de website, abonneer je op de nieuwsbrief en doe mee aan de themabijeenkomsten!


Oogsterwold deelt in haar activiteiten de focus en uitgangspunten van Velt, Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Het gaat ons en hen om het duurzaam, ecologisch verbouwen en verwerken van voedsel. We werken samen met Flevovelt, de afdeling van Velt in Flevoland.