Meteen naar de inhoud

Wat doe je in september?

Na twee maanden ‘zomervakantie’, waarin we hebben gewied en geoogst, nu tijd voor reflectie en de laatste zomerwerkzaamheden. Het voorjaar was erg droog en niet alle gewassen hebben daar goed op gereageerd. Denk dus niet meteen dat het aan jou lag dat niet alles goed uit de verf is gekomen. Volgend seizoen nieuwe kansen!

Wat kun je nu nog doen? Na de oogst zullen percelen vrijgekomen zijn. Die kun je met organisch materiaal (stro, afgevallen blad) afdekken zodat de bodem beschermd blijft. Je kunt ook mulchen door zaaien van grasgroenbemesters, zoals haver of rogge. Voor andere groenbemesters is het te laat.

Sommige gewassen kun je nog wel even zaaien, zoals dille, kervel, rucola, veldsla en koriander. Ook kun je inzaaien voor de winterteelt. Spitskool, paksoi, prei of spinazie. Gebruik dan wel de speciale herfst- of wintersoorten.

TUINTIPS:
Het is nu het moment om zaden te winnen. En de beste tijd om een nieuwe composthoop op te zetten. Er is nu veel tuinafval.

Een uitgebreid overzicht voor alle zaai- en planttips vind je in de Moestuinkalender en wil je echt alles weten raadpleeg dan het Handboek Ecologisch tuinieren. Hierin worden alle teelten per gewas omschreven. Beiden zijn Velt-uitgaven en ook verkrijgbaar via FlevoVelt. Gebruik voor meer info het contactformulier.

Heel handig is de fenologische kalender. Download gratis.