Meteen naar de inhoud

Wat doe je in april?

De lente is begonnen en kunnen wij behoorlijk meer zaaien dan vorige maand. Vrijwel alle sla- en koolsoorten, kapucijners, knolvenkel, pastinaak, peterselie, prei, rammenas, rode biet en schorseneren kunnen nu gezaaid worden. Aardappel, aardbei, knoflook en ui kunnen gepoot worden. Natuurlijk is deze opsomming niet compleet zie hiervoor de diverse zaaikalenders b.v. de moestuinkalender van Velt. 

Asperges: In april kunnen klauwen van de asperge geplant worden. Er zijn witte en groene asperges. De witte groeien onder de grond in een aarden wal, de groene groeien zonder een aarden wal boven de grond. Het tweede jaar na het planten van de klauwen kan je een kleine maand oogsten. In het derde jaar kan er tot 24 juni geoogst worden. Daarna moet de plant weer reservestoffen opslaan. De asperge klauwen kan je kopen maar ook zelf zaaien. Van de asperge kan zo’n 10 jaar geoogst worden.

Koolvlieg: De koolvlieg legt zijn eitjes aan de voet van de koolplant. De larven vreten aan de wortels van de kool. Om dit te voorkomen kun je een koolkraag aanbrengen rond de stengel van de plant. Deze kan je kopen, maar je kunt ze ook knippen uit stevig plastic, rubber of bitumen dakbedekking.

Slakken: Deze maand kunnen we al flink last krijgen van de naaktslak. Het bestrijden van slakken valt niet mee, zelfs de kippen die dol op slakken zijn, eten door het grote aanbod alleen nog maar de kleine slakken. Dus moeten er andere maatregelen getroffen worden. Het strooien van traditionele slakkenkorrels is giftig voor de slak, maar ook giftig voor alle slak etende dieren zoals egels, vogels etc. Dit gaan we dus niet doen. Dan zijn er de korrels op basis van ferrifosfaat (Escar-Go van ECOstyle), die toegestaan is in de biologische teelt. De slakken kunnen ook bestreden worden met aaltjes (Phasmarhabditis), deze parasiteren en doden de slak en gaan daarna op zoek naar het volgende slachtoffer. De aaltjes zijn ook zelf te kweken. Voor meer informatie zie https://www.velt.nu/slakken. En je kunt ze natuurlijk ook handmatig vangen. 

Spinazie kan vrijwel het gehele jaar gezaaid worden. Tot ongeveer half april kan je de lenteteelt zaaien en na ongeveer half juli zaai je de herfstteelt. Tussen half april en half juli kan je de zomerteelt zaaien maar door de hogere temperaturen zal de spinazie snel doorschieten. Wil je toch in de zomer spinazie zaaien neem dan de zomer rassen.

Overblijvende tuinkruiden als lavendel, rozemarijn, salie en tijm kunnen teruggesnoeid worden.

TUINTIPS van Koos:
Er kan ook nog binnen op de vensterbank bleekselderij, courgette, komkommer, meloen, pompoen, bonen en tomaat gezaaid worden. Na het ontkiemen moet je de plant iets koeler zetten en meer licht geven. Dit om te voorkomen dat het spichtige zwakke planten worden. Voor je de planten buiten uitplant moet je ze aan de buitentemperatuur laten wennen door ze overdags ongeveer een week lang op een beschutte plaats te zetten en s’ avonds weer binnen te zetten.

Tot volgende maand,
Koos

Een uitgebreid overzicht voor alle zaai- en planttips vind je in de Moestuinkalender en wil je echt alles weten raadpleeg dan het Handboek Ecologisch tuinieren. Hierin worden alle teelten per gewas omschreven.
Beiden zijn Velt-uitgaven en ook verkrijgbaar via FlevoVelt. Gebruik voor meer info het contactformulier.

Heel handig is de fenologische kalender. Download gratis.