De lente is begonnen en nu kunnen wij behoorlijk meer zaaien dan vorige maand. Vrijwel alle sla- en koolsoorten, kapucijners, knolvenkel, pastinaak, peterselie, prei, rammenas, rode biet en schorseneren kunnen nu gezaaid worden. Aardappel, aardbei, knoflook en ui kunnen gepoot worden. Natuurlijk is deze opsomming niet compleet zie hiervoor de diverse zaaikalenders b.v. de moestuinkalender van Velt.
Ook kunnen we in april klauwen van de asperge planten. Er zijn witte en groene asperges. De witte groeien onder de grond in een aarden wal, de groene groeien zonder een aarden wal boven de grond. Het tweede jaar na het planten van de klauwen kan je een kleine maand oogsten. In het derde jaar kan er tot 24 juni geoogst worden. Daarna moet de plant weer reservestoffen opslaan. De asperge klauwen kan je kopen maar ook zelf zaaien. Van de asperge kan zo’n 10 jaar geoogst worden.
Er kan ook nog binnen op de vensterbank bleekselderij, courgette, komkommer, meloen, pompoen, bonen en tomaat gezaaid worden. Na het ontkiemen moet je de plant iets koeler zetten en meer licht geven. Dit om te voorkomen dat het spichtige zwakke planten worden. Voor je de planten buiten uitplant moet je ze aan de buitentemperatuur laten wennen door ze overdag ongeveer een week lang op een beschutte plaats te zetten en ’s avonds weer binnen te zetten.
Overblijvende tuinkruiden als lavendel, rozemarijn, salie en tijm kunnen teruggesnoeid worden.
TUINTIPS van Koos:
Deze maand kunnen we al flink last krijgen van de naaktslak. Het bestrijden van slakken valt niet mee, zelfs de kippen die dol op slakken zijn, eten door het grote aanbod alleen nog maar de kleine slakken. Dus moeten er andere maatregelen getroffen worden. Het strooien van traditionele slakkenkorrels is giftig voor de slak, maar ook giftig voor alle slak etende dieren zoals egels, vogels etc. Dit gaan we dus niet doen. Dan zijn er de korrels op basis van ferrifosfaat (Escar-Go van ECOstyle), die toegestaan is in de biologische landbouw. De slakken kunnen ook bestreden worden met aaltjes (Phasmarhabditis) deze parasiteren en doden de slak en gaan daarna op zoek naar het volgend slachtoffer. De aaltjes zijn ook zelf te kweken. Voor meer informatie zie https://www.velt.nu/slakken. En je kan ze natuurlijk ook handmatig vangen.
Een andere plaag kan de koolvlieg zijn Deze legt zijn eitjes aan de voet van de koolplant. De larven vreten aan de wortels van de kool. Om dit voorkomen kan je een koolkraag aanbrengen rond de stengel van de plant. Deze kan je kopen, maar je kunt ze ook knippen uit stevig plastic , rubber of bitumen dakbedekking.
En denk er aan de kassen en platte bakken bij warm weer goed luchten.
Tot volgende maand,
Koos
Leer nog meer over plaagdieren tijdens het online plaagdierenspreekuur met Suze, de schrijfster van het Plaagdierenboek, op 1 juni om 19:15 uur. Kosten 10,- , Veltleden € 8,-.
Zie https://www.velt.nu/activiteitdetail/3457 of schrijf je in via flevovelt@velt.nu
Een uitgebreid overzicht voor alle zaai- en planttips vind je in de Moestuinkalender en wil je echt alles weten raadpleeg dan het Handboek Ecologisch tuinieren. Hierin worden alle teelten per gewas omschreven.
Beiden zijn Velt-uitgaven en ook verkrijgbaar via FlevoVelt. Gebruik voor meer info het contactformulier.
Heel handig is de fenologische kalender. Download gratis.