Meteen naar de inhoud

Wat doe je in december?

Deze maand kan er buiten niet meer gezaaid worden. In de kas of platte bak kunnen nog winterrassen van spinazie en veldsla gezaaid worden.

Gewassen die niet tegen vorst kunnen, moeten naar de kas of bak verplaatst worden. De wortel- en knolgewassen kunnen ingekuild worden. Van de groenten die buiten kunnen overwinteren b.v. winterprei, pastinaak en schorseneer, kan men ook een deel oogsten en inkuilen. Bij vorst in de grond zijn deze gewassen niet te oogsten. Het inkuilen doe ik in de kas.
Zo lang de grond niet bevroren is kunnen we deze nog bewerken. Bij voorkeur “niet grond kerend” met een woelvork. Maar wil je toch spitten dan niet met sneeuw op de grond. Grond isoleert, waardoor de sneeuw lang in de grond blijft, de grond warmt dan langzaam op in het voorjaar. Het is beter de sneeuw te laten liggen, de vorst komt dan minder diep in de grond.
Het is nu de tijd om de druif en de kiwi te snoeien. De appel-, perenboom en bessen struiken zijn ook te snoeien, daar hebben we nog de hele winter voor, bij niet vriezend weer.
We kunnen nu ook bessen stekken, bramen afleggen en frambozen scheuren.
Bedenk ook wat je komend jaar wilt telen, en bestel zaden.

TUINTIPS van Koos:

Aardpeer is een woekerende plant. Daarom plant ik ze in een grote metselkuip met gaten in de bodem. Hoewel je de aardpeer de gehele winter beetje bij beetje geoogst kan worden, oogst ik ze in één keer. En bewaar ze in een emmer met vochtig zand in de kas. De grond in de kuip vervang ik met nieuwe grond. En plant meteen 2 van de mooiste aardperen. Let er wel op dat er geen stukjes aardpeer in de te vervangen grond blijft zitten.

Tot volgende maand,

Koos

Een uitgebreid overzicht voor alle zaai- en planttips vind je in de Moestuinkalender en wil je echt alles weten raadpleeg dan het Handboek Ecologisch tuinieren. Hierin worden alle teelten per gewas omschreven. Beiden zijn Velt-uitgaven en ook verkrijgbaar via FlevoVelt. Gebruik voor meer info het contactformulier.

Heel handig is de fenologische kalender. Download gratis.