Deze maand kan er buiten nog niet worden gezaaid. In de kas of platte bak kan je al wel beginnen met voorjaars groenten als spinazie, kropsla, raapstelen, radijs, peen, spitskool, savoyekool, rodekool, wittekool en prei zaaien. In een verwarmde kas of binnen op de vensterbank kan er peper, paprika en tomaten gezaaid worden.
In maart kunnen we voor het eerst weer buiten zaaien dus moeten we in februari beginnen met het gereed maken van de zaaibedden zodat deze klaar zijn als je gaat zaaien. Enige tijd, 3 á 4 weken, voor het zaaien verwijder je de groenbemester, mulchlaag en onkruid. Je maakt de bovenste grondlaag los met b.v. een grelinette (dit is een brede woelvork) en harkt de grond vlak. Doe dit alleen voor de oppervlakte die je dan nodig hebt, laat de rest bedekt. Indien nodig verwerk je compost in de bovenste laag. Vlak voor het zaaien verwijder je het onkruid dat nog is boven gekomen en hark je de grond opnieuw vlak. Al deze werkzaamheden doe je vanaf de paden. Als dat niet lukt gebruik dan een brede plank om op te staan. De groenbemesting, mulchlaag en onkruid verwerk je in de compostbak. Wil je de groenbemester e.d. in de grond verwerken doe dit dan ruim 6 weken voor het zaaien, anders is het nog niet verteerd.
De hoeveelheid compost die je nodig hebt is afhankelijk van wat er nog in de grond zit en wat je gaat telen. De meeste koolgewassen, spinazie en prei hebben veel compost nodig, de vlinderbloemigen (bonen e.d.) en de meeste knolgewassen hebben geen compost nodig.
Pastinaak: Vroege pastinaak kan al eind februari gezaaid worden. Het ontkiemen duurt wel 3 á 4 weken. Je oogst dan in juni/juli. Pastinaak is in de grond goed bestand tegen vorst, als je ze vanaf mei t/m juli zaait, dan kan je ze van oktober t/m februari oogsten.
Sjalotten: als de grond niet bevroren is kan je sjalotten planten.
Voorzaaien: Als we een gewas eerder willen oogsten kunnen we, als dat niet op de koude grond kan, eerder zaaien in de vensterbank en/of in de koude bak of kas. Bij het zaaien in de vensterbank groeien de plantjes vaak lang en slungelig. Dit komt dan door een te hoge temperatuur en/of te weinig licht. Deze plantjes moeten dan iets koeler geplaatst worden op een plaats met veel licht. Deze maand kunnen ook al gewassen gezaaid worden in de platte bak of kas. De temperatuur is hier enkele graden hoger dan de buitentemperatuur en ze krijgen veel meer licht dan dat ze binnen zouden krijgen. Voor alle gewassen geldt dat het resultaat afhankelijk is van het weer en de juiste raskeuze. Dus voor februari een ras dat geschikt is voor de voorjaarsteelt.
TUINTIPS van Koos:
Door de zachte winters van de laatste jaren sterft de groenbemester “japanse haver” niet af. Dus die staat er nog. Deze trek ik uit de grond en laat het in de zon drogen en keer het om de paar dagen om. Als het goed gedroogd is spreid ik het uit tussen de aardbeien. Let op: wel oogsten voordat er zaden in zitten.
Meer over compostgebruik zie : https://www.velt.nu/vraag-antwoord/moestuinvragen/hoe-gebruik-je-compost
Tot volgende maand,
Koos
Een uitgebreid overzicht voor alle zaai- en planttips vind je in de Moestuinkalender en wil je echt alles weten raadpleeg dan het Handboek Ecologisch tuinieren. Hierin worden alle teelten per gewas omschreven.
Beiden zijn Velt-uitgaven en ook verkrijgbaar via FlevoVelt. Gebruik voor meer info het contactformulier.
Heel handig is de fenologische kalender. Download gratis.