Meteen naar de inhoud

Wat doe je in februari?

Deze maand kan er buiten nog niet worden gezaaid. In de kas of platte bak kan je al wel beginnen met voorjaars groenten als spinazie, kropsla, raapstelen, radijs, peen en spitskool te zaaien. In een verwarmde kas of binnen op de vensterbank kan er prei, peper, paprika en tomaten gezaaid worden.
Je kunt nu wel beginnen met het gereed maken van de zaaibedden zodat deze opgewarmd zijn als je gaat zaaien. Enige tijd, 3 á 4 weken, voor het zaaien verwijder je de groenbemester, mulchlaag en onkruid. Je maakt de bovenste grondlaag los en harkt het vlak. Indien nodig verwerk je compost in de bovenste laag. Vlak voor het zaaien verwijder je het onkruid dat nog is boven gekomen en hark je de grond opnieuw vlak. Al deze werkzaamheden doe je vanaf de paden. Als dat niet lukt gebruik dan een brede plank om op te staan. De groenbemesting, mulchlaag en onkruid verwerk je in de compostbak. Wil je de groenbemester e.d. in de grond verwerken doe dit dan ruim 6 weken voor het zaaien, anders is het nog niet verteerd.
De hoeveelheid compost dat je nodig hebt is afhankelijk van wat er nog in de grond zit en wat je gaat telen. De meeste koolgewassen, spinazie en prei hebben veel compost nodig, de vlinderbloemigen (bonen e.d.) en de meeste knolgewassen hebben geen compost nodig.

TUINTIPS van Koos:

Door de zachte winters van de laatste jaren sterft de groenbemester “japanse haver” niet af. Dus die staat er nog. Deze trek ik uit de grond en laat het in de zon drogen en keer het om de paar dagen om. Als het goed gedroogd is spreid ik het uit tussen de aardbeien. Let op: wel oogsten voordat er zaden in zitten.
Meer over compostgebruik vind je op de website van Velt.

Tot volgende maand,

Koos

Een uitgebreid overzicht voor alle zaai- en planttips vind je in de Moestuinkalender en wil je echt alles weten raadpleeg dan het Handboek Ecologisch tuinieren. Hierin worden alle teelten per gewas omschreven.
Beiden zijn Velt-uitgaven en ook verkrijgbaar via FlevoVelt. Gebruik voor meer info het contactformulier.

Heel handig is de fenologische kalender. Download gratis.