Meteen naar de inhoud

Wat doe je in januari?

Deze maand kan er buiten niet gezaaid worden. In de kas of platte bak kunnen nog spinazie en tuinbonen gezaaid worden.

Kropsla en ijsbergsla ”vrijsterteelt”: vanaf half januari binnen zaaien bij een niet te hoge temperatuur. Als de plant twee kiemblaadjes heeft dan verspenen in een potje en in de koude bak zetten. Sla is een lichtkiemer dus zeer oppervlakkig zaaien.

Prei: Als het zaaien van prei goed gepland wordt, kan er het gehele jaar geoogst worden. De eerste zaai is dan half januari binnen, hiervoor nemen we een zomerras. Als ze stevig zijn verspenen we de prei en zetten ze in de koude bak of kas. In april kan de prei in de volle grond geplant worden.

Spinazie: vanaf begin januari kan er vroege spinazie onder koud glas gezaaid worden. Neem hiervoor een scherpzadig ras. In april kan er al geoogst worden. Zolang het niet vriest, de bak luchten.

Tuinbonen: Na half januari kan de tuinboon gezaaid worden in de kas of platte bak. Er moet dan regelmatig gelucht worden om goede stevige planten te krijgen. Begin maart kan de boon in de volle grond geplant worden. Door de vroege teelt is de kans op de zwarte luizen plaag klein.

TUINTIPS van Koos:

Als je in het najaar je gereedschap niet in orde hebt gemaakt, is het nu tijd om dat te doen. Verwijder het vuil en breng met een doek plantaardige olie aan op de metalen delen. Zit er roest op, verwijder deze dan eerst met schuurpapier. De houten delen worden behandeld met lijnzaadolie. Gereedschap dat scherp moet zijn, kunnen we met een vijl van middelmatige fijnheid scherp vijlen. Daarna verwijderen we met een wetsteen de bramen. Let er wel op dat je het gereedschap aan de juiste zijde scherp maakt.

Maak nu ook een teeltplan. Bepaal hoeveel je van welk gewas wilt oogsten en wanneer. Hoeveel ruimte heeft dit gewas nodig? (plantafstanden). Sorteer de gewassoorten en bepaal de plaats in je tuin, houdt daarbij een ruime vruchtwisseling aan. Een wachttijd tussen de gewassen van 6 jaar zou ideaal zijn. Dit is bijna niet te realiseren omdat je niet van elke gewassoort evenveel nodig hebt. Voor kool-, ui- en peul gewassen wordt door VELT een wachttijd geadviseerd van 6 jaar. Voor andere gewassen 3 á 4 jaar. Wil je van enkele gewassen ook nog zaad winnen dan moet je ook rekening houden met isolatieafstanden om kruisbestuiving te voorkomen. In de bodem zitten verschillende voedingstoffen, aaltjes, schimmels, insecten enz. Als je telkens hetzelfde gewas op de zelfde plaats teelt, zullen de voedingstoffen, die deze plant nodig heeft, verminderen. De aaltjes, schimmels, insecten e.d. die dol op die plant zijn zullen zich vermeerderen. Gevolg: een slechte, zieke plant. Op de bodem die ontstaat nadat de plant geoogst is kan je een andere plant zetten, maar niet voor alle gewassen is die grond even geschikt. Een goede vruchtopvolging is
aardappel >> wortelgewas >> vruchtgewas >> bladgewas >> koolgewas >> peulgewas >> aardappel.
Dezelfde gewassoorten hebben ook ongeveer dezelfde bemesting nodig.

Het zal een beginnende tuinier wel duizelen als hij/zij het bovenstaande leest. Ik zou eenvoudig beginnen met de tuin in te delen volgens het vruchtwisseling principe. Je zult merken dat dit nog een hele klus is.

Tot volgende maand,
Koos

Een uitgebreid overzicht voor alle zaai- en planttips vind je in de Moestuinkalender en wil je echt alles weten raadpleeg dan het Handboek Ecologisch tuinieren. Hierin worden alle teelten per gewas omschreven.
Beiden zijn Velt-uitgaven en ook verkrijgbaar via FlevoVelt. Gebruik voor meer info het contactformulier.

Heel handig is de fenologische kalender. Download gratis.