Meteen naar de inhoud

Wat doe je in juni?

Dit is een drukke maand. Er kan volop gezaaid, geplant en geoogst worden. Ook zullen enkele veldjes leegkomen waar we weer opnieuw kunnen zaaien en planten. 

Aardappelen: Het eerste portie vroege aardappelen kunnen geoogst worden na 90 á 100 dagen na het poten. De aardappel is dan nog niet uitgegroeid maar wel heerlijk om te eten. De aardappel is pas uitgegroeid als het loof verdord is. Het aardappelloof en schillen kunnen op de composthoop mits ze niet ziek of behandeld zijn. 

Aardbeien: kunnen nu volop geoogst worden. Hebben de aardbeien een rare vorm dan hebben ze te weinig bezoek gehad van bijen en hommels. 

Asperges: na 24 juni niet meer oogsten, dit om de plant te laten herstellen voor de oogst van volgend jaar. Van asperges kan je zeker wel 12 jaar oogsten.

Bloemkool: Wil je mooie witte bloemkolen oogsten, zal je de bloemkool moet afschermen van de zon. Dit kan je doen door de buitenste bladen van de kool in de nerf te knikken en het bovenste deel over de bloemkool buigen. 

Boerenkool: tot half juni zaaien en na half juli uitplanten.

Courgettes kunnen tot eind juni gezaaid worden.

Doperwten/Peulen: Wil je hier zaad van winnen, dan de peulen van de mooiste planten laten hangen tot ze droog zijn. Let wel op dat de afstand met andere erwtenrassen groot genoeg is om kruisbestuiving te voorkomen.

Herfst spinazie kan als nateelt gezaaid worden op een vrij gekomen stuk veld.

Knolvenkel: Is een langedagsplant dus na 21 juni zaaien op b.v. een vrijgekomen bed.

Kropsla: om vrijwel het gehele jaar sla te eten moeten we regelmatig zaaien. Je kunt de slazaadjes ongeveer 6 á 8 uur voorweken, de zaden ontkiemen dan binnen 2 dagen. De zaden minimaal met grond of zand afdekken want sla is een lichtkiemer.

Rabarber: Willen we volgend jaar dikke stengels hebben dan niet meer na juni oogsten.

Stambonen: In juni en juli kan je stambonen planten op bedden die vrijkomen. Zoals b.v. vroege aardappel en aardbeienbedden die geruimd worden.

Tomaten: De hoofdstengel moet regelmatig aangebonden worden en worden gediefd (het ontdoen van uitlopers in de bladoksels van de plant). Niet te strak aanbinden in verband met de diktegroei. Water geven doen we via de grond en niet over het blad. De kas veel luchten, de tomaat houdt niet van vochtige lucht.

Water geven: Alleen watergeven bij planten die het nodig hebben. Om verdamping tegen te gaan moet de grond zoveel mogelijk bedekt zijn. Van de niet bedekte grond moet de bovenste laag grond los gehouden worden, je krijgt dan ook geen droogte scheuren in de grond.

Winter andijvie kan vanaf half juni gezaaid worden en kan dan na 5 weken uitgeplant worden op een vrijgekomen veld. Bij eerder zaaien is de kans groot op doorschieten.

Veel succes en tot volgende maand.

Koos

TUINTIPS van Koos:

Bij sterke zonneschijn moeten de planten in de kas beschermd worden tegen te hoge temperaturen en het verbranden. Hiervoor kunnen we aan de zuidzijde b.v. schaduwdoek aanbrengen of de kas aan de buitenzijde bekalken. Ook moet de kas veel belucht worden om de luchtvochtigheid in de kas niet te hoog te laten worden, dit is ongunstig voor de planten.

Tot volgende maand,
Koos

Een uitgebreid overzicht voor alle zaai- en planttips vind je in de Moestuinkalender en wil je echt alles weten raadpleeg dan het Handboek Ecologisch tuinieren. Hierin worden alle teelten per gewas omschreven.
Beiden zijn Velt-uitgaven en ook verkrijgbaar via FlevoVelt. Gebruik voor meer info het contactformulier.

Heel handig is de fenologische kalender. Download gratis.