Meteen naar de inhoud

Wat doe je in juli?

Ook in deze maand kan er nog volop gezaaid, geplant en geoogst worden. Ook komen er enkele veldjes leeg die opnieuw gevuld kunnen worden. Dit heet dan nateelt. Hou ook bij nateelt de vruchtwisseling in de gaten. Als we geen teelten meer kunnen of willen, dan kunnen we ook een groenbemester zaaien. Er zullen naar het eind van het jaar toe steeds meer zaden zijn die volgens de zaadzakjes niet meer te zaaien zijn. Vaak kan het toch wel, omdat het groeiseizoen door het veranderende klimaat steeds langer is. Hou dus de weersvoorspellingen voor de komende maanden in de gaten.

TUINTIPS van Koos:

Vakantie: Als je op vakantie gaat, zorg dan, dat je tuin vóór je op vakantie gaat op orde is. Het is dan makkelijker om een tijdelijke “moestuin oppas” te vinden. In deze periode kan er veel geoogst worden, dus smullen voor de “moestuin oppas”.
Aardbeien:
We kunnen de aardbeien vermeerderen door de uitlopers te laten wortelen in de losse grond of in een potje 9x9cm. We nemen alleen het eerste plantje aan de uitloper, de rest knippen we af. In augustus/september knippen we de uitloper los van de moederplant en zetten de planten op hun definitieve plek. Twee weken voor het planten de grond voorbewerken met een ruime hoeveelheid compost (ongeveer 10 liter/m2). Om de kans op schimmelziekten te verkleinen, de aardbeien niet planten op een bed waar het voorgaande jaar aardappelen, tomaten, pepers en/of aubergines hebben gestaan.
Andijvie is een langedagplant, dat wil zeggen dat andijvie als de dagenlang zijn een grote kans heeft om door te schieten, dus gezaaid in juli is de kans daarop veel kleiner, de dagen worden immers korter (rond 21 juni is de dag het langst).
Chinese kool
gezaaid in de 2e helft van juli heeft de beste kans van slagen.
Egyptische ui:
(wandelende ui) Is een doorlevend gewas. Eind juli, begin augustus kunnen de broedbolletjes die aan de bovenzijde van de stengel zit geoogst en direct geplant worden. Alle delen van de plant zijn te eten. Zowel de bol onder de grond, de stengel als de broedbolletjes.

Prei: in juli kunnen we zeer vroege prei zaaien, dit is een winterprei. In september planten we de prei op een onderlinge afstand van 25 x 10 cm. De prei kan dan geoogst worden van mei tot juni.
Spinazie:
we kunnen nu ook herfstspinazie zaaien.
Stambonen
gezaaid tot half juli geeft nog een behoorlijke oogst. Na de oogst, de planten niet uit de grond trekken maar boven de grond afsnijden, dit om de stikstof bolletjes aan de wortels in de grond te laten. Dit geld voor alle bonen, ook voor de stokbonen.
UI, Sjalot en knoflook:
oogsten als het loof 2/3 deel is afgestorven, zo niet dan nog even wachten. De oogst drogen op een winderige plaats in de schaduw.

Help een eng beest in de tuin.
Dat valt mee! Het is de larve van het lieveheersbeestje, ze eten veel bladluizen en zijn dus zeer nuttig. De larve op de foto is ongeveer 8 mm lang en zal eerdaags wel verpoppen. Na een kleine 10 dagen komt het lieveheersbeestje tevoorschijn, eerst nog met gelige schildbladen zonder stippen. Na een paar uur zijn de schilden rood met stippen. Het lieveheersbeestje overwintert in boomschors, dor hout, tussen plantendelen, kieren enz.

Tot volgende maand,
Koos

Een uitgebreid overzicht voor alle zaai- en planttips vind je in de Moestuinkalender en wil je echt alles weten raadpleeg dan het Handboek Ecologisch tuinieren. Hierin worden alle teelten per gewas omschreven.
Beiden zijn Velt-uitgaven en ook verkrijgbaar via FlevoVelt. Gebruik voor meer info het contactformulier.

Heel handig is de fenologische kalender. Download gratis.