Meteen naar de inhoud

Wat doe je in maart?

Vorige maand hebben we een week gehad met strenge vorst. Voor het ging vriezen is er een dikke laag sneeuw gevallen. Deze laag heeft gewerkt als een dikke isolatiedeken, alle planten die ik in november heb gezaaid en geplant (spinazie, veldsla, knoflook en sjalot) hebben het overleefd. De tuinboon ook, alleen heeft het deel dat boven de sneeuw uitstak vorstschade. Maar hij zal het wel redden, zij het met minder opbrengst.
Deze maand kunnen we al wat gewassen buiten zaaien zoals doperwten, peulen, tuinbonen, kapucijners, diverse koolsoorten, prei, ui, spinazie, snijbiet, snijsla, pastinaak en rapen. Binnen op de vensterbank kunnen we andijvie, kropsla, komkommer, meloen, tomaat, peper, paprika, bleek-en knolselderij zaaien. Ook kan er buiten begonnen worden met het poten van uien, sjalotten en aardappelen.
Voordat je aardappelen gaat poten dien je deze wel eerst voor te kiemen, je zet ze eerst in kistjes binnen op een lichte plaats, niet in direct zonlicht bij een temperatuur van ongeveer 10 graden. Als de kiemen ongeveer 5 á 10 mm zijn, de poters een week overdags buiten zetten om aan een lagere temperatuur te wennen, ‘s nachts wel weer binnen zetten. De poters met de kiemen omhoog planten. Als het loof ongeveer 15 cm hoog is kan men de planten voorzichtig aanaarden, dit mag tot over de blaadjes. Als de planten boven de grond zijn en je verwacht nachtvorst, deze dan afdekken met b.v. vliesdoek.
In de kas of platte bak kan je ook “afrikaantjes” en “goudsbloemen” zaaien. Beide planten zijn nuttige planten, ook in de moestuin, het zijn bijen planten. Van de “afrikaantjes” kan je het best de “Tagetes Patula” zaaien. Deze dood diverse soorten wortelaaltjes. Wil je deze planten buiten zaaien dat moet je wachten tot april-mei.
Het is nu ook tijd om nestkastjes op te hangen. De ingang moet op het oosten of zuidoosten liggen. De bestaande nestkastjes moeten gecontroleerd worden.

TUINTIPS van Koos:

• Maak de ruiten van de kas en platte bak schoon, er komt dan meer licht en warmte binnen.
• Bij verwachte nachtvorst ook de planten in niet verwarmde kas en plattebak afdekken.
• Let bij het zaaien op, of het zaad een licht- of donkerkiemer is. De lichtkiemers zoals slasoorten, selderijsoorten en peterselie moeten niet of nauwelijks bedekt worden, ze hebben immers lichtprikkels nodig. Alle zaden moeten na het zaaien aangedrukt worden zodat ze in goed contact komen met de grond. Is de grond niet fijn genoeg, dan kan je de zaaivoor voorzien van potgrond. Hoe kleiner het zaad hoe belangrijker het is fijne grond te hebben.
• Wil je beginnen met het zelf zaden te winnen, kan je beginnen met de erwtensoort (Pisum sativum). De erwten soort is een zelfbestuiver maar kan wel, zij het moeilijk, door wind en insecten bestoven worden. Daarom is er een isolatieafstand nodig. Bij de Pisum sativum is het 3-6 m1. Alle Pisum sativa zouden elkaar dus kunnen bestuiven. De doperwt, kapucijner, peultjes en suikererwt (sugar snaps) behoren allemaal tot de soort Pisum sativum. Zie ook de website van Velt en https://www.diyseeds.org/en/ (engelstalig)

Tot volgende maand,

Koos

Een uitgebreid overzicht voor alle zaai- en planttips vind je in de Moestuinkalender en wil je echt alles weten raadpleeg dan het Handboek Ecologisch tuinieren. Hierin worden alle teelten per gewas omschreven.
Beiden zijn Velt-uitgaven en ook verkrijgbaar via FlevoVelt. Gebruik voor meer info het contactformulier.

Heel handig is de fenologische kalender. Download gratis.