Meteen naar de inhoud

Wat doe je in mei?

Het begint nu warmer te worden, dus kunnen we meer buiten zaaien en planten. Na half mei is de kans op nachtvorst zo goed als voorbij en kunnen we vrijwel alles zaaien en planten. 

Aardbeien: Als de kans op vorst geweken is, half mei, kan je tussen de aardbeien een bodembedekker aanbrengen. Als bodembedekker kan je stro, bladcompost e.d aanbrengen. Voor het aanbrengen de bodem onkruidvrij maken. Het doel van de bodembedekker is het schoonhouden van de vruchten, het onderdrukken van het onkruid en het beschermd de bodem tegen uitdrogen.

Onkruid: Ook het onkruid zal nu sneller groeien, om dit te beperken moet je op tijd het onkruid verwijderen. De eenvoudigste manier is, om op een zonnige dag ’s morgens het onkruid los te schoffelen, de zon doet de rest. Laat het niet in bloei komen. 

Planten die binnen of in de kas zijn gekweekt moeten voordat je de planten buiten uitplant aan de buitentemperatuur laten wennen, door ze overdags ongeveer een week lang op een beschutte plaats te zetten en ’s avonds weer binnen te halen. Na het planten de plant goed inwateren zodat de wortels goed in contact komen met de grond. Plant aan het einde van de dag zodat de planten niet kunnen verwelken door de zon.

De warmte minnende planten als aubergines, paprika’s en tomaten kunnen in de kas geplant worden. Buiten in de vollegrond kan ook, maar is moeilijk, de planten hebben volop zon nodig en een beschutte plaats. Bij koud vochtig weer wordt de groei van de planten geremd en de kans op schimmelziekten is dan groot. 

Stokbonen: Na half mei kunnen ook de stokbonen gezaaid worden. De stokken moet goed diep in de grond staan, en geschoord worden anders gaan ze bij harde wind plat. Zie tekening, deze tekening komt uit het “handboek ecologisch tuinieren” van Velt.

De schoren eindigen op de tekening boven de grond. Zelf duw ik ook de schoren diep de grond in. Dan staat de constructie steviger.

Tomaten: De stokken voor het aanbinden van de tomatenplant plaatsen voor het planten van de tomaten om de wortels niet te beschadigen. De tomatenplanten mogen dieper geplant worden dan de diepte in de pot. De planten kunnen schuin in het plant gat geplant worden zodat er een deel van de steel onder de grond zit. De plant vormt dan extra wortels aan het ondergrondse deel waardoor de plant beter groeit.

Zwarte luis: Tuinbonen kunnen nu bezoek krijgen van de zwarte luis. Deze gaan op de jonge toppen van de plant zitten. Om ze te verwijderen geen gif spuiten maar alle toppen verwijderen. Lieveheersbeestjes zijn dol op luizen, dus zorg dat je ze in de tuin hebt, liefst voordat de luizen er zijn. Je lokt de lieveheersbeestjes door het gehele jaar bloeiende inheemse planten te hebben en te zorgen voor voldoende overwinteringsmogelijkheden, als afgestorven planten, doodhout enz.

Je kunt ook Oost-indische kers zaaien. Deze plant trekt de luis aan, geeft kleur aan je moestuin, en je kunt alle onderdelen van de plant eten.

Water geven: Niet alle gewassen hebben evenveel water nodig en ook niet op hetzelfde moment. Te veel watergeven maakt de planten lui en ze behouden dan een oppervlakkige beworteling of ze gaan rotten.  Lees ook:
https://www.velt.nu/vraag-antwoord/moestuinvragen/hoeveel-water-geef-je-de-moestuin

TUINTIPS van Koos:

Bij zonnig weer water geven in de platte bakken, en veel luchten.

Plant sla tussen 2 rijen bonenstaken ruim voor het zaaien van de stokbonen (dubbel grond gebruik).

Plant pompoenen op de composthoop, geeft schaduw en houdt de composthoop vochtig.

Tot volgende maand,
Koos

Een uitgebreid overzicht voor alle zaai- en planttips vind je in de Moestuinkalender en wil je echt alles weten raadpleeg dan het Handboek Ecologisch tuinieren. Hierin worden alle teelten per gewas omschreven.
Beiden zijn Velt-uitgaven en ook verkrijgbaar via FlevoVelt. Gebruik voor meer info het contactformulier.

Heel handig is de fenologische kalender. Download gratis.