Meteen naar de inhoud

Wat doe je in december?

Deze maand kan er buiten niet meer gezaaid worden.
Grond bewerken: Zo lang de grond niet bevroren is kunnen we deze nog bewerken. Bij voorkeur “niet grond kerend” met een woelvork. Maar wil je toch spitten dan niet met sneeuw op de grond. Grond isoleert, waardoor de sneeuw lang in de grond blijft, de grond warmt dan langzaam op in het voorjaar. Het is beter de sneeuw te laten liggen, de vorst komt dan minder diep in de grond.

TUINTIPS van Koos:

Aardpeer is winterhard en kan de gehele winter beetje bij beetje geoogst worden. Zelf oogst is ze in een keer en bewaar ze in een emmer zand in de kas. De aardpeer heb ik, omdat deze nogal woekert, in een metselkuip staan met gaten in de bodem. Elk jaar vervang ik direct na het oosten de grond en poot de mooiste 2 aardperen terug in de grond.
Inkuilen: Gewassen die niet tegen vorst kunnen, moeten naar de kas of platte bak verplaatst worden. De wortel- en knolgewassen kunnen ingekuild worden. Van de groenten die buiten kunnen overwinteren b.v. winterprei, pastinaak en schorseneer, kan men ook een deel oogsten en inkuilen. Bij vorst in de grond zijn deze gewassen niet te oogsten. Het inkuilen doe ik in de kas.
Mulchen is het bedekken van een natuurlijke bodembedekking. Dit om uitspoeling en dichtslaan van de bodem door de regen te voorkomen. Ook blijft het bodemleven langer actief. Mulchen kunnen we met b.v. oogstafval, compost, snoeiafval, e.d. Zzie ook: https://www.velt.nu/mulch
Sjalotten zijn nog te poten zolang het niet vriest.
Snoeien: Het is nu de tijd om de druif en de kiwi te snoeien. De appel-, perenboom en bessen struiken zijn ook te snoeien, daar hebben we nog de hele winter voor, bij niet vriezend weer.
Spinazie van een winterras kan nog gezaaid worden in de platte bak of kas.
Stekken: We kunnen nu ook bessen stekken, bramen afleggen en frambozen scheuren.
Zaden bestellen: bestel de zaden op tijd!!!

Mijn workshop over de planning van je moestuin is wegens corona gesplitst (max 4 bezoekers). Wellicht wordt er begin januari nog eentje ingevoegd. Kijk op de activiteitenpagina welke datum beschikbaar is en hoe je mee kunt doen.

Tot volgende maand,
Koos

Veltleden kunnen nog tot 15 december hun 100% biologische zaden, poot- en plantgoed of paddenstoelenbroed met korting bestellen via de Velt zadenactie verzorgd door FlevoVelt. Levering vindt plaats eind februari in Oosterwold. Er zijn maarliefst 600 zaadvaste rassen beschikbaar van geselecteerde zadenleveranciers. Ga naar de zadenactie van Velt, of bekijk direct het aanbod.

Een uitgebreid overzicht voor alle zaai- en planttips vind je in de Moestuinkalender en wil je echt alles weten raadpleeg dan het Handboek Ecologisch tuinieren. Hierin worden alle teelten per gewas omschreven.
Beiden zijn Velt-uitgaven en ook verkrijgbaar via FlevoVelt. Gebruik voor meer info het contactformulier.

Heel handig is de fenologische kalender. Download gratis.