Meteen naar de inhoud

Wat doe je in november?

Deze maand kan er buiten niet meer gezaaid worden. In de kas of platte bak kunnen nog winterrassen van spinazie en veldsla gezaaid worden.

TUINTIPS van Koos:

Wel kun je deze maand knoflook, sjalotten en winterui buiten planten. De knoflook teentjes die ik plant zijn van eigen oogst, evenals de sjalotten. Van de sjalotten gebruik ik de kleine bollen, deze geven grotere sjalotten.

Gewassen die niet tegen vorst kunnen, moeten naar de kas of bak verplaatst worden. De wortel- en knolgewassen kunnen ingekuild worden. Zelf kuil ik deze gewassen in de kas in. Van de knolselderie snijd ik tot 4 cm het loof af en plant de knollen opnieuw in de kas. Het is nu ook tijd om de witlofpennen te oogsten en in te tafelen. Van de groenten die buiten kunnen overwinteren b.v. winterprei, pastinaak en schorseneer, kan men ook een deel oogsten en inkuilen. Bij vorst in de grond zijn deze gewassen niet te oogsten.

De vrij gekomen veldjes waar geen groenbemester gezaaid is, kan afgedekt worden met een mulchlaag van b.v. plantaardig afval (bladeren, grasmaaisel o.d).

Tot volgende maand,

Koos

Een uitgebreid overzicht voor alle zaai- en planttips vind je in de Moestuinkalender en wil je echt alles weten raadpleeg dan het Handboek Ecologisch tuinieren. Hierin worden alle teelten per gewas omschreven. Beiden zijn Velt-uitgaven en ook verkrijgbaar via FlevoVelt. Gebruik voor meer info het contactformulier.

Heel handig is de fenologische kalender. Download gratis.