Meteen naar de inhoud

Wat doe je in oktober?

Deze maand kunnen we nog enkele gewassen zaaien zoals: veldsla, wintersla en winterspinazie. Daar het groeiseizoen tegenwoordig wat eerder begint en later eindigt zouden we ook nog snijbiet, postelein en rucola kunnen proberen.
De kans is groot dat we te maken krijgen met nachtvorst, de vorstgevoelige planten moeten naar binnen of als dat niet gaat afgedekt worden met glasvlies o.i.d.

TUINTIPS van Koos:

Bollen
als winter ui, knoflook, sjalotten, Egyptische ui en oer prei kunnen geplant worden. Zorg dat de grond goed waterdoorlatend is.

Groenbemester:
in oktober kan nog winterrogge gezaaid worden. Deze is winterhard en moet na de winter ondergewerkt worden. Je kan ze ook verwijderen en composteren of gebruiken als bodembedekker.

Knoflook
planten in het najaar geeft beter ontwikkelde bollen dan de in maart geplante bollen. De Knoflook en aardbeiplanten hebben een gunstige werking op elkaar dus plant ik knoflook tussen de in augustus/september geplante aardbeiplanten.

Pompoen:
Voor de eerste nachtvorst moeten de pompoenen geoogst zijn. De pompoen is rijp als het vruchtsteeltje rimpelt en scheurtjes vertoond. Knip de pompoen van de plant zodat er een lang vruchtsteeltje aan de pompoen blijft. Deze zijn beter te bewaren.

Tuinboon:
De laatste jaren zaai ik met succes tuinbonen in oktober van het type “Aquadulce”. Deze tuinboon verdraagt enkele graden vorst en is eind mei te oogsten. Door de vroege oogst is er minder kans op zwarte bonenluis.

Witlof:
Vanaf half oktober kan men de witlofwortels oogsten. Je laat de wortels met blad enkele dagen op het veld liggen. Om te voorkomen dat de wortels uitdrogen worden ze dakpansgewijs over elkaar gelegd.( het blad van de ene wortel over de wortel van de andere) Daarna wordt het loof op ongeveer 2 cm afgesneden ( het groeipunt moet nog aanwezig zijn), indien nodig de wortel opmaat maken en dan intafelen. Tussen de wortels fijne aarde aanbrengen en inwateren. Afhankelijk van het soort de witlofwortels voorzien van dekgrond. De witlof die zonder dekgrond kan, moet in het volledige duister kunnen groeien.

Tot volgende maand,
Koos

Een uitgebreid overzicht voor alle zaai- en planttips vind je in de Moestuinkalender en wil je echt alles weten raadpleeg dan het Handboek Ecologisch tuinieren. Hierin worden alle teelten per gewas omschreven.
Beiden zijn Velt-uitgaven en ook verkrijgbaar via FlevoVelt. Gebruik voor meer info het contactformulier.

Heel handig is de fenologische kalender. Download gratis.