Meteen naar de inhoud

Wat doe je in oktober

Wat doe je in oktober?

Deze maand kunnen we nog enkele gewassen zaaien zoals: veldsla, wintersla en winterspinazie. Daar het groeiseizoen tegenwoordig wat eerder begint en later eindigt zouden we ook nog snijbiet, postelein en rucola kunnen proberen.

TUINTIPS van Koos:

De laatste jaren zaai ik met succes tuinbonen in oktober van het type “Aquadulce”. Deze tuinboon verdraagt enkele graden vorst en is eind mei te oogsten. Door de vroege oogst is er minderkans op zwarte bonenluis.

Ook plant ik deze maand aardbeiplanten. Tussen de aardbeiplanten plant ik knoflook. Aardbei en knoflook beïnvloeden elkaar gunstig. 

Knoflook planten in het najaar geeft beter ontwikkelde bollen dan de in maart geplante bollen.

Op de vrijgekomen veldjes kan je nog groenbemester zaaien. Ik zaai “Japanse haver”, een grasgewas, dat zonder problemen in de vruchtwisseling past.

Tot volgende maand,

Koos

Een uitgebreid overzicht voor alle zaai- en planttips vind je in de Moestuinkalender en wil je echt alles weten raadpleeg dan het Handboek Ecologisch tuinieren. Hierin worden alle teelten per gewas omschreven. Beiden zijn Velt-uitgaven en ook verkrijgbaar via FlevoVelt. Gebruik voor meer info het contactformulier.

Heel handig is de fenologische kalender. Download gratis.