In deze maand zijn we druk met het verwerken van de oogst er is weinig meer te zaaien.
TUINTIPS van Koos:
Andijvie: Om de andijvie malser en minder bitter te maken kan je deze bleken. De bladeren van de krop bind je dan met een touwtje, elastiekje of raffia samen. Dit doe je als de plant droog is. Om te voorkomen dat er regenwater de krop binnendringt kan je er nog een aardewerk bloempot overheen zetten waarvan het gaatje is dicht gezet.
Bloemkool zaaien onder koud glas voor de weeuwenteelt *.
Kropsla geschikt voor winterteelt kan nu onder koud glas gezaaid worden. De sla blijft de gehele teelt in de kas of bak. Bij vorst afdekken en regelmatig luchten.
Lichtkiemers zijn gewassen waarvan de zaden licht nodig hebben om te kiemen. Deze moeten dus oppervlakkig gezaaid worden. Sla, peterselie en selderij zijn lichtkiemers.
Peterselie en selderij onder koud glas zaaien of in potten binnenshuis.
Spinazie (scherpzaad) kan nu zowel in de vollegrond, als onder koud glas gezaaid worden. De spinazie gezaaid onder koud glas zal in december/januari geoogst kunnen worden, die van de vollegrond in februari/maart. Spinazie liefst niet telen na aardappelen, erwten en tuinbonen i.v.m. groter risico op stengelaaltjes.
Veldsla kan zowel in de vollegrond als onder koud glas gezaaid worden.
Witlof: van eind september tot begin november kunnen we witlofwortels oogsten. Deze wortels laten we dan met blad en al 1 á 2 weken op het land liggen. Daarna wordt het loof op ongeveer op 3 cm afgesneden, op maat gemaakt en ingekuild.
*)Weeuwenteelt, ook wel overwinteringsteelt genoemd, is een teelt die je in het najaar in een koude kas of platte bak zaait en in het vroege voorjaar buiten uitplant. De belangrijkste teeltzorg is dat de planten bij vorst beschermd moeten worden.
Tot volgende maand,
Koos
Een uitgebreid overzicht voor alle zaai- en planttips vind je in de Moestuinkalender en wil je echt alles weten raadpleeg dan het Handboek Ecologisch tuinieren. Hierin worden alle teelten per gewas omschreven.
Beiden zijn Velt-uitgaven en ook verkrijgbaar via FlevoVelt. Gebruik voor meer info het contactformulier.
Heel handig is de fenologische kalender. Download gratis.